PLCadatőr avagy az üzembiztonság záloga

1,2,3,5,8,21,34,55,89,.........
A Fibonacci sorszámok mindenhol vannak, megtalálhatjuk egy egyszerü csigaházban, mint ahogy a legösszetettebb természeti képződményekben.
Szintén bizonyított örökérvényű idézetek rég elmúlt korok nagy gondolkodói által. „ A természet nagy könyve a matematika nyelvén íródott”. Ezen a módon, megkérdezhetnénk mi a jelen kor számsorozata.

"A természet nagy könyve a matematika nyelvén íródott"
Galileo Galilei - idézet

Image Alignment 509x319
Az üzembiztonság záloga: PLCadatőr.

1,
1,0
1,1
1,0,1
1,0,0,0
1,0,1,0,1
1,0,0,0,1,0
1,1,0,1,1,1
1,0,1,1,0,0,1

Szembetűnő a hasonlóság?

Az elsőre talán mindannyian rávágjuk a megoldást, látva magunk előtt a négyzetek által határolt csigavonalat. Felsejlik néhány sor a Da Vinci kód regényéből esetleg a film képkockáiból.
Mert a két számsor tökéletesen megegyezik..., csupán az ábrázolása különbözik egymástól.

De mi is teszi ezeket örökérvényűvé?

Mai felgyorsult világunkban szinte minden percben születnek hasonló értékek. Leginkább csupán a második, (0,1,0,1,1,0,1,0) a digitális technika felhasználásával.

Egy telefonnal készített fotó...
Egy számítógépen megírt egyszerű szöveges dokumentum...
Egy Excel tábla...

Mindegyik elkészítését inspirálta egy ötlet / egy gondolat, és nem kevés idő, energia-befektetés volt, mire megszületett.

Tedd fel a kezed, vagy talán ma már így helyesebb, dobj egy e-mailt, ha ki tudod nyitni az első Word dokumentumod, vagy ez első emailed.
Nem könnyű, keveseknek menne. Megannyi digitális tartalmat (értéket) állítunk elő és veszítünk is el a semmibe.
Néhány létfontosságú dokumentum azért megvan? A gyerekek fotói? Az esküvői képek? A tavalyi villanyszámla? A céges szerződések?
Archiválunk, adatot mentünk, felhőben tárolunk fontosnak vélt dolgokat.
Ahogy a történelem is megmutatta, hogy sok esetben egy kőtábla sem időtálló. De amíg régen néhány mondat is elegendő volt az utókornak, addig napjainkban millió terra bájt keletkezik egyik pillanatról a másikra.

Azonban mi történik, ha valamilyen hiba folytán, mégis csak elvész a gyerek egyetlen fotója, amelyen hiányos fogsorral mosolyog?

Az egyetlen megoldás a MEGELŐZÉS. Az ADAT a legnagyobb érték napjainkban!

"A matematika egyik forrása az ember játékos természete, és éppen ezért nemcsak tudomány a matematika, hanem művészet is."
Péter Rózsa - idézet

Image Alignment 509x319
Adatmentés: PLCadatőr.

Mi köze mindennek az iparhoz?

A digitális technológiához hasonlóan életünk minden szegletét átjárja az ipari termelés, annak hozadéka, feladata, összetettsége.

Habár ritkán gondolunk a gépekre, mint élő érző lényekre.

Akkor...mivel jellemezhető egy berendezés igazi értéke? Magával az ötlettel? Vagy a tervezéssel eltöltött számos mérnöki órával? Netalán a számlatan szerelői munkaórával és a kivitelezéssel eltöltött idővel? Bármi is legyen a helyes válasz, szép lassan elkészül egy nagydarab „fémkupac”, pár (km) vezetékkel.
Valójában azonban mégis a működtető program, ami mindezeket összefogja, irányítja, vezérli, felügyeli.

De hol lelhető fel a vezérlést működtető programja?
Tudjuk, tudjuk, benne van a PLC-ben! És mivel ipari PLC, soha nincs vele gond, bírja a nap 24 órájában, a hét minden napján, hidegben, melegben, porban és párában.
Megtervezték, beszerelték, beprogramozták és teszi a dolgát.
Azonban mi történik, ha valamilyen hiba folytán, mégis csak elvész a gyerek egyetlen fotója, amelyen hiányos fogsorral mosolyog?

És mi történik a berendezéssel vezérlő program nélkül?
Ismételten egy üzemképtelen “fémkupac” lesz belőle.

És ha valamilyen hiba folytán, az adatok elvesznek?
Egy közepes bonyolultságú PLC program elkészítése is több hetet vehet igénybe még a jelentős tapasztalatokkal rendelkező, az adott berendezést mélységében ismerő programozóknak is. Ebből adódóan egy termelő berendezés adatveszése, több hetes kiesést is okozhat, nem ritkán alig vagy csak súlyos anyagi ráfordítással javítható.

Mindezekhez képest a szoftverek kinyerése és megfelelő archiválása töredéknyi idő és anyagi ráfordítással megvalósítható.

Tanulság röviden: Mint testnek a lélek, úgy a gépnek a program.

A kulcs újra az IPARI ADATMENTÉS!

A megoldás PLCadatőr – üzembiztosság záloga!

Biztonságos módon archiváljuk a működtető szoftvert legyen az PLC, Scada, vagy HMI program egy ipari adatmentési technikával.

Megér egy beszélgetést.